KPSS b puan türleri nelerdir?







KPSS B kadroları için gerçekleştirilen atamalarda önlisans mezunu adaylar için P93,ortaöğretim mezunu adaylar için P 94 ve lisans mezunu adaylar için P3 puan türleri kullanılmaktadır.





Bir mühendis hem KPSS A'ya hem de KPSS B'ye başvurabilir mi?





KPSS B kadroları ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan kadrolardır.KPSS'ye girerek genel kültür ve genel yetenek testlerine katılan tüm adaylar KPSS B kadrolarına başvurabilirler.Kaymakam adaylığı, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadrolarına başvurabilmek için KPSS'nin genel kültür-genel yetenek oturumunun dışında Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat,Muhasebe,Maliye vb) katılmak gerekmektedir.Sadece lisans mezunlarının katılabileceği bu sınavın haricinde de kadronun açıldığı kamu kurumu tarafından yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda da başarılı olmak gerekmektedir.





Ancak bu kadrolara kimlerin başvurabileceği kurum tarafından ilan edilmektedir.Bu ilanda mühendislik ya da fen edebiyat fakültesi mezunlarına da yer verilmiş ise kişi ilana çıkan kadroya başvurabilir.





KPSS sınav sonucuna göre KPSS B grubu atamalar nasıl gerçekleşir?





Bu kadrolar A Grubu kadroları dışında kalan tüm kadro ve pozisyonları kapsamaktadır.





Fakülte mezunlarının KPSS B kadroları için kullanacağı puan türü KPSS P3 dür.





B Grubu kadrolar için KPSS sınavından sonra,ÖSYM tarafından kamu kurumlarının boş kadro ve pozisyonları yayımlanmaktadır.Sınavı kazanmış olan kişiler niteliklerine uygun kadroları tercih etmektedirler.





Bilgisayar ortamında yapılacak yerleştirme işleminde en yüksek puan almış olan kişiler ilgili kadrolara atanacaklardır.Yerleştirme işlemi sonrasında her kamu kurumunda bir komisyon kurularak,yerleşen kişilerin ilanda aranan nitelikleri taşıyıp taşımadığı tespit edilecektir.İlanda aranan nitelikleri taşımayan kişilerin ataması yapılmayacaktır.





B Grubu kadrolara yerleştirme,kadro sayısı,adayların tercihleri ve ilgili puanları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir.





ÖSYM'nin B Grubu kadrolar için yapacağı yerleştirmelerde ayrıca bir giriş sınavı veya sözlü sınav yapılmamaktadır.