4001 Nitelik Kodu Nedir?



2016 KPSS Memurluk sınavına yaklaşık 7 aylık bir süre kaldı. KPSS hazırlıklarına başlayan yeni mezunların ve KPSS ile ilk kez tanışanların en çok merak ettikleri konuların başında “…hangi memurlukları yazabilirim…” sorusu geliyor. Yoğun olarak gelen yorumları da göz önünde bulundurarak;

Kimler hangi memurlukları yazabilir?

bölümünden memur alımı olmayanlar hangi memurlukları tercih edebilir?

şeklinde gelen sorulara cevap niteliğinde bir yazı ele alacağım.

Okuduğunuzda sıkılmamanız ve daha rahat kavrayabilmeniz için örnek teşkil edecek sorular ve cevaplar vasıtasıyla konuyu anlatacağım. Vereceğim bazı bilgiler her ne kadar birçoğunuz tarafından bilinse de KPSS ile ilk kez tanışanlar okuyormuşcasına anlatacağım. Umarım bu konuda anlayış gösterirsiniz.

Lisans İşletme Bölümü Mezunuyum. Hangi Memurlukları Tercih Edebilirim?

Öncelikle yapmanız gereken ÖSYM’deki KPSS Lisans Mezunları İçin Nitelik Kodları Tablosundan, işletme bölümüne ait nitelik kodunu tespit etmektir. Bu tabloda ilk sol sütunda yer alan kodlar, nitelik kodlarıdır ve lisans mezunları nitelik kodlarının tamamı 4(dört) rakamı ile başlar. Bu tablo vasıtasıyla nitelik kodumuzun 4431 olduğunu öğreniyoruz.

Bu bize, ÖSYM’nin yayınladığı KPSS Memurluk Tercih Kılavuzunda 4431 kodu ile açılmış memurlukları tercih edebileceğimizi gösteriyor. Bunun yanı sıra 4001 nitelik kodundan açılmış memur kadrolarını da tercih etme hakkımız var.

*4001 Nitelik Kodu Nedir: Bu kod, tüm lisans mezunları için tanımlanmış genel nitelik kodudur. Yani bu kod ile açılmış memurluklara başvurabilmek için herhangi bir lisans mezunu olmak yeterlidir.

Sonuç itibariyle lisans işletme mezunu bir aday, hem 4431 hem de 4001 nitelik koduyla açılmış memurlukları tercih edebilir.

Bu koddan açılan memurluklar genel itibariyle memur, vhki, bilgisayar işletmeni unvanıyla yer alır. Tercih sırası olarak bilgisayar işletmeni, vhki, memur olarak değerlendirilebilir. Memurluklarda yapılan iş genel itibariyle aynıdır. Büro memurluğu adı altında masa başı diye tabir ettiğimiz şekilde genel evrak işleriyle uğraşılır. Maaşlar için en alttaki resimli linki tıklayabilirsiniz.

Önlisans Muhasebe Bölümü Mezunuyum. Hangi Memurlukları Tercih Edebilirim?

Yine ÖSYM’deki KPSS Önlisans Mezunları İçin Nitelik Kodları Tablosundan, muhasebe bölümüne ait nitelik kodunu tespit ediyoruz. Bu tabloda ilk sol sütunda yer alan kodlar, nitelik kodlarıdır ve önlisans mezunları nitelik kodlarının tamamı 3(üç) rakamı ile başlar. Bu tablo vasıtasıyla nitelik kodumuzun 3173 olduğunu öğreniyoruz.
Bu bize, ÖSYM’nin yayınladığı KPSS Memurluk Tercih Kılavuzunda 3173 kodu ile açılmış memurlukları tercih edebileceğimizi gösteriyor. Bunun yanı sıra 3001 nitelik kodundan açılmış memur kadrolarını da tercih etme hakkımız var.

*3001 Nitelik Kodu Nedir: Bu kod, tüm önlisans mezunları için tanımlanmış genel nitelik kodudur. Yani bu kod ile açılmış memurluklara başvurabilmek için herhangi bir önlisans mezunu olmak yeterlidir.

Sonuç itibariyle önlisans muhasebe mezunu bir aday, hem 3173 hem de 3001 nitelik koduyla açılmış memurlukları tercih edebilir.

Bu koddan açılan memurluklar genel itibariyle memur, vhki, bilgisayar işletmeni unvanıyla yer alır. Tercih sırası olarak bilgisayar işletmeni, vhki, memur olarak değerlendirilebilir. Memurluklarda yapılan iş genel itibariyle aynıdır. Büro memurluğu adı altında masa başı diye tabir ettiğimiz şekilde genel evrak işleriyle uğraşılır. Maaşlar için en alttaki resimli linki tıklayabilirsiniz.

Bölümünden Alım Olmayanlar Hangi Memurlukları Tercih Edebilir?

Yukarıda, ataması olan bölüm mezunlarının hangi memurlukları tercih edebileceğine dair örnekler yazdım. Yazımızın asıl meselesi ise ataması olmayan bölüm mezunlarının hangi memurluklara yönelebileceğidir.

Lisans mezunuyum ve bölümümden memur alımı yok. Hangi memurlukları yazabilirim?

Lisans mezunu olup da bölümünden alımı olmayanlar, merkezi atamalardaki tercih kılavuzunda 4001 kodu ile açılmış memurluklara başvurabilir. 4001 kodu, tüm lisans mezunlarına tanımlanmış bir kod olduğundan bu kod ile açılmış memurluklara tüm lisans mezunu adaylar başvurabilir. 4001 kodu ile açılan kadro sayısı az olduğundan ve tüm lisans mezunları bu memurluklara başvurabildiğinden taban puanları çok yüksek kapatmaktadır. 4001 kodundan açılan memurluklar için en ama en az 87-88 puan almalısınız ki şansınız başlasın.

Önlisans mezunuyum ve bölümümden memur alımı yok. Hangi memurlukları yazabilirim?

Önlisans mezunu olup da bölümünden alımı olmayanlar, merkezi atamalardaki tercih kılavuzunda 3001 kodu ile açılmış memurluklara başvurabilir. 3001 kodu, tüm önlisans mezunlarına tanımlanmış bir kod olduğundan bu kod ile açılmış memurluklara tüm önlisans mezunu adaylar başvurabilir. 3001 kodu ile açılan kadro sayısı az olduğundan ve tüm önlisans mezunları bu memurluklara başvurabildiğinden taban puanları çok yüksek kapatmaktadır. 3001 kodundan açılan memurluklar için en ama en az 87-88 puan almalısınız ki şansınız başlasın. 3001 kodundan açılan memurlukların taban puanları 4001 koduna nazaran yarım ile bir puan arasında daha düşük kapatabilmektedir.

Lise mezunuyum ve bölümümden memur alımı yok. Hangi memurlukları yazabilirim?

Lise mezunu olup da bölümünden alımı olmayanlar, merkezi atamalardaki tercih kılavuzunda 2001 kodu ile açılmış memurluklara başvurabilir. 2001 kodu, tüm lise mezunlarına tanımlanmış bir kod olduğundan bu kod ile açılmış memurluklara tüm lise mezunu adaylar başvurabilir. Lise düzeyinden açılan memur kadroları genel anlamda çok çok az olduğundan özellikle tüm lise mezunlarının tercih yapabileceği 2001 kodundan açılan memurlukların taban puanları aşırı yüksek seviyelerde kapatmaktadır.

Açıkcası lise düzeyinden memur olmak isteyenlere net bir tavsiyem var; hiç vakit kaybetmeden işletme, muhasebe, büro yönetimi gibi KPSS’de alımı olan önlisans bölümlerine kayıt yaptırın. Açıköğretim vasıtasıyla bu bölümleri sorunsuzca bitirebilirsiniz. Bu şekilde KPSS’den memur olma şansınızı daha yükseltmiş olursunuz.