KPSS A Grubu Soru Dağılımı Açıklanmayacak mı?







ÖSYM 16 Ocak tarihli ilanıyla KPSS A Grubu alan soru sayılarının 40’tan 30’a düşürüldüğünü bildirdi. Ancak hangi dersten kaç soru çıkacağı ve hangi derslerden soru gelmeyeceği belirsiz.








Kariyer meslekleri (müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi) düşünen KPSS adayları, sınavda A grubu oturumlara yani Pazar günü yapılan sabah ve öğle oturumlarına katılmaktadırlar. Adaylar bu oturumlarda 10 farklı alandan (hukuk, iktisat, ÇEKO, maliye gibi) sınava girmekte ve her alandan 40'ar soru çözmekteydiler.





16 Ocak'ta ÖSYM tarafından yapılan duyuruda soru sayılarının 30'a düştüğü ve sınav süresinin azaltıldığı bilgisi verildi.





Soru dağılımı belirsiz





ÖSYM sadece soru sayısının düştüğünü belirtti fakat her bir alanın içinde yer alan derslerin yeni soru dağılımının nasıl olacağını belirtmedi. Soru dağılımı adaylar için çok önem arz ediyor, çünkü adaylar çalışmalarını soru sayısı çok olan alanlara göre şekillendiriyorlar.





Bazı dersler müfredattan çıkabilir iddiaları





Soru sayısının 40'tan 30'a düşmesi neticesinde sorular önceki oranda doğrudan şundan şu kadar gelir diye tahmin edilemiyor. Duyurunun ardından konuyla ilgili resmi yetkililerin "bazı derslerden artık soru gelmeyecek müfredattan çıkartacağız" şeklinde resmi olmayan açıklamalar yaptıkları bilgisi dolaşmaya başladı. Örneğin, hukuk alanında icra hukukundan, maliye alanında maliye politikasından, kamu yönetimi alanında anayasa hukukundan soru gelmeyeceği yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır.





KPSS kursları programlarını netleştirmek istiyorlar





Verilen ilanın ardından ve bazı derslerin müfredattan çıkarılacağı iddialarının üstüne, KPSS kursları hangi derslerin çıkarılacağının bir an önce netleşmesini istiyorlar. Çünkü kurslar, soru gelmeyecek olan bir alandan boşu boşuna öğrencilere ders vererek hem adayların vakitlerini çalmak istemiyorlar hem de yok yere böyle bir hoca maliyetine katlanmak istemiyorlar.





KPSS adayları da dağılımın netleşmesinden yana





Şüphesiz ki dönemin ortasında böyle bir sistem değişikliğine gidilmesi adaylar arasında "dere geçerken at değiştirilmez" şeklinde tepkilere neden oldu. Zaten zorlu ve yıpratıcı bir süreçte bulunan adaylar "geçen sene de dönem sonu ortasında soru sayıları değişti, dönem sonunda soru tarzı değişti ve psikolojimiz bozuldu. Yine mi aynı şey olacak? Çıkacak olan bir ders varsa bir an önce söylesinler ve boşuna o derslere çalışarak vakit kaybetmeyelim" diyerek bu durumun bir an önce netleşmesini istediklerini belirtmekteler.