ÖSYM KPSS tercihlerinde YDS puan kontrolü yapılıyor mu?



KPSS tercihlerinde YDS puan kontrolörü ne zaman yapılacak? ÖSYM Kendini çok yavaş geliştiriyor... Özel sektörde yarın yapılması mümkün bir düzenlemeyi ancak 6 ayda yapabiliyor.

10 yıldır memurlar.net olarak, nitelik kontrolü de yapılması yönünde çağrı yapmamıza rağmen, şuana kadar sadece öğrenim düzeyi, cinsiyet ve mezun olunan alanda, kontrol yapmaktadır. Yani eğer kadro koşulunda örneğin "Erkek olmak" şartı yer alıyor ise, bir bayan aday bu kadroyu tercih etmek isteğinde kontrol yapmakta ve daha en başta, bayan adayın niteliğini taşımadığı bir kadroyu tercih etmesinin önüne geçmektedir. Bu şekilde de, kadronun boş kalmasının önüne geçilmektedir.

Ancak, ÖSYM, yabancı dil sınavını kendisi yapmasına ve tüm adayların TC Kimlik numaraları ve YDS bilgisi kendisinde olmasına rağmen, bu alanda, nitelik kontrolü yapmamaktadır.

Peki bu neye mal olmaktadır?

Bir örnek verelim.2015/1 KPSS tercihleri sırasında Eti Maden İşleri 5 mühendis kadrosu açmış ve bu kadrolar için şartlardan birisi olarak da "Son 5 Yıl İçerisinde KPDS/YDS En Az C Seviyesinde İngilizce Bilmek." yer almıştı. Ancak, gerekli YDS puanına sahip olmayan yüksek puanlı adayların da bu kadroyu tercih etmesi nedeniyle, kadrolar boş kalmıştı.

Evet, niteliğini taşımamasına rağmen bu tür kadroları tercih edenler, puanlarını bir kez daha merkezi alımlarda da kullanamamaktadır ancak bu ceza, kadronun boş kalması nedeniyle hem kurumlar hem de adaylar açısından oluşan mağduriyeti gidermemektedir.

Bu nedenle, basit bir kodlama ile eldeki YDS verileri kullanılarak, en azından yabancı dil alanında nitelik kontrolü yapılmalıdır.

Bizim adaylara önerimiz ise, yerleştirmeler sonrasında bilgi edinme yöntemiyle, niteliği tutmamasına rağmen yüksek puanıyla yerleşen ancak atamasının iptal edilmesi nedeniyle kadronun boş kalıp kalmadığını öğrenmeleri, eğer kadro boş kalmış ise ÖSYM'ye başvurarak, puanına göre boş kalan kadroya yerleştirmelerinin yapılmasını talep etmemeleri, ÖSYM'ce bu talebin reddedilmesi halinde ise red cevabından itibaren 60 gün içinde idari yargıda dava açmalarıdır. ÖSYM, tipik bir kamu kurumu olduğu için, bu şekilde bir dava kaybetmesi halinde daha çabuk düzeltme yapacaktır.